Førstehjelp i høstfjellet

Høsten er en vakker tid, som mange utnytter til å dra på fottur eller for å plukke bær eller sopp. Tenk også på hva som kan være lurt å ta med i sekken hvis ulykken skulle være ute. Husk: forebyggende er den beste førstehjelpen.

  • Husk solid fottøy som støtter godt om anklene. Da reduserer du sjansen for brudd eller overtråkk.
  • Må du overnatte ute er det viktig å ha med ekstra klær for å unngå nedkjøling. Blir noen skadd, kan en vindsekk beskytte mot både vind og nedbør. Avkjøling av kroppen skjer fort mot bakken, pakk den skadde godt inn for å bevare kroppsvarmen. En termos med varm drikke kan også gi livgivende varme.
  • Trekanttørkle er førstehjelperens multiverktøy: det kan både brukes til å stoppe blødninger, stabilisere brudd og forstuinger samt fungere som lue og halstørkle. I tillegg kan en 5 meter tynn snor brukes for å spjelke mens hjelp er på vei, eller for å transportere over kortere strekk.
  • Gnagsårplaster og sportstape er fast inventar i tursekken både sommer og vinter. Et lite gnagsår kan fort vokse seg stort og stoppe enhver tur, og både smerte og betennelse kan bli konsekvensen. Forebygging er den beste førstehjelpen.
  • Sørg for at mobiltelefonen er fulladet, og tenk også på at mobildekningen kan være mangelfull selv i bynære fjellområder. Mobiltelefonen alene er ikke noen garanti hvis uhellet skulle være ute. Ha alltid med en liten førstehjelpsveske med det mest nødvendige.

 

 

Arkiv

Kategorier

Om Fana Røde Kors Hjelpekorps

Orgnr. 971 352 264
Korpsleder: Øyvind Stegen
Operativ leder: Synnøve Frotjold
Administrativ leder: Ole Myhre

Telefon: 55 91 02 02
Mobil: 934 36 880 (vakt telefon)
(kun viktige henvendelser)
E-post: fanarkh@fanarkh.no