Slik lærer de å redde liv i vinterfjellet

Fana RKH har tradisjonelt vært godt representert på Finsekursene, både når det gleder deltakere og stab. Noe færre deltakere de siste år. Vårt medlem Tor Erik Frøseth deltok på årets LSOR.

I bitende kulde og varierende værforhold lærte deltakerne på Finsekursene hvordan de kan redde liv i vinterfjellet.

I løpet av ni dager ble det arrangert tre ulike vinterkurs på Finse; Finsekurset, Lagledelse søk og redning vinter (LSOR vinter), Kvalifisert søk og redning vinter (KSOR vinter).

Kursene har ulik vanskelighetsgrad og varighet. Mens KSOR varte fra fredag til tirsdag med 15 deltakere, startet LSOR onsdag og varte til søndag formiddag med 27 deltakere.

Finsekurset, som er et av landets viktigste lederkurs for alle som har, eller kan få et lederansvar for søk og redningsaksjoner i vinterfjellet, gikk over ni dager og hadde 26 deltakere. Kurset hadde i år deltakere fra ulike hjelpekorps, politiet, brannvesenet, og Norske redningshunder. Deltakerne kom fra Longyearbyen i nord til Stavanger i sør.

Godt samarbeid

Kursleder Agnete Gilbakken er godt fornøyd med årets kurs.

Jeg synes årets kurs gikk veldig fint. Vi hadde en aktiv gjeng på Finse, og en god blanding av både interne og eksterne deltakere. I tillegg har det vært godt samvirke mellom Røde Kors og andre deler av redningstjenesten.

Fra politiet var det både deltakere og observatører fra operasjonssentralen i Vest politidistrikt. Hensikten med dette var å gi dem bedre forståelse for Røde Kors sin kompetanse på søk og redning i vinterfjellet, få følge sine egne folk som deltakere og få en bedre forståelse for hvordan samvirket fungerer i praksis.

Jeg har fått tilbakemelding om at de alle var imponerte over kvaliteten og innsatsen på Finse, og at det var større og mer omfattende enn de trodde, sier Gilbakken.

Politimester i Vest politidistrikt, Kaare Songstad, var også på Finse for å observere.

Vi setter veldig stor pris på at politimesteren tar seg tid til å være med på Finse. Det er utrolig viktig for oss å ha et godt og tett samarbeid med politiet. Det gjør oss bedre rustet til reelle aksjoner, sier Gilbakken.

Finse02

Lange tradisjoner

Finsekursene har lange tradisjoner, og i 2016 ble Finsekurset arrangert for 57. gang, mens LSOR ble arrangert for 60. gang på Finse. En dyktig stab med godt kvalifiserte medarbeidere sikrer faglig høyt innhold og nyttig utbytte for deltakerne. I Finsestaben er det syv personer som har vært med i mer enn 20 år, samtidig var fem helt nye. Kurslederen mener kontinuiteten i staben har vært avgjørende for den høye kvaliteten på kursene.

Det er kjekt at de fortsatt vil være med etter så mange år. Jeg tror at det er fordi at de selv har stort utbytte av å være med på Finse, og det er veldig kjekt. Samtidig vil jeg påpeke at de som er helt nye i staben også klarte seg veldig godt.

En vesentlig del av kurset er å takle lederutfordringene i søk- og redningsoperasjoner under særlig vanskelige forhold. Det varierende været på Finse gjør at forholdene blir svært realistiske – der kan det gå fra blå himmel til full snøstorm på noen få minutter. Årets kurs begynte og sluttet med strålende sol, men i løpet av uken fikk også deltakerne prøve seg ute i sterk kuling med dårlig sikt og temperaturer ned mot minus 15. Varierende værforhold gjør at man kontinuerlig må gjøre endringer for å komme frem til gode løsninger.

Fagleder Bjørn Arild Fjeldsbø skulle gjerne sett at været var enda dårligere i løpet av uken.

Å gjennomføre øvelser i krevende værforhold er veldig god læring for deltakerne. Vi vil at de skal få kjenne på kroppen hvor krevende redningsaksjoner i vinterfjellet kan være, sier han.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tirsdag var det dårlig sikt og sterk kuling da deltakerne på Finsekurset var ute på øvelse.

Inspirert til videre innsats

Bjørn Åge Fjeset fra Inderøy Røde Kors Hjelpekorps i Nord-Trøndelag fikk høyest poengsum av alle deltakerne på Finsekurset.

Jeg ble veldig inspirert og motivert av å være med på Finse. Ikke bare til videre innsats i Røde Kors, men også til andre ting i hverdagen. Vi hadde utfordrende oppgaver og lærte mye hele tiden – nå føler jeg meg veldig klar til å bidra i en reell aksjon hvis det skulle bli behov for det.

Selv om kurset var langvarig og intenst er Fjeset full av lovord.

I forkant hadde jeg tenkt en del på at jeg skulle være borte lenge fra både familie og jobb, men jeg er veldig glad for at jeg tok meg tid til å være med. Jeg ser nå hvor viktig det er at kurset går over så mange dager, sier han.

Fjeset er spesielt imponert over stabens kompetanse på redning i skred.

Der synes jeg opplæringen var ekstremt god. Vi hadde både teori og gjentagende praksis, og fikk øve på ulike scenarier. Det var veldig verdifullt.

 

Arkiv

Kategorier

Om Fana Røde Kors Hjelpekorps

Orgnr. 971 352 264
Korpsleder: Øyvind Stegen
Operativ leder: Synnøve Frotjold
Administrativ leder: Ole Myhre

Telefon: 55 91 02 02
Mobil: 934 36 880 (vakt telefon)
(kun viktige henvendelser)
E-post: fanarkh@fanarkh.no